Birinci Dünya Savaşı sona ererken dünyayı kasıp kavuran İspanyol Gribi tüm dünyada 50 ile 100 milyon arası kişinin ölümüne neden oldu. Bilim insanları bugün hala 1918 yılında dünya nüfusunun yüzde 2’sini ortadan kaldıran hastalığın nedenlerini araştırıyor.
100 yıl önce, 1918 yılında Birinci Dünya Savaşı henüz devam ederken yayılan salgın hastalık, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa ve Almanya başta olmak üzere pek çok ülkede savaş motivasyonunu düşürür endişesiyle kamuoyundan saklandı ve sansürlendi. Kasım 1918’de doktorlar solunum yolları enfeksiyonuna neden olan bir salgından bahsetmeye başladığında virüs tüm dünyada aylardır görülüyor ve yayılıyordu.
Savaşa katılmayan tarafsız ülke İspanya’da salgından sansürsüz bahsedilmesi dolayısıyla hastalık İspanyol Gribi olarak adlandırıldı. Asya kıtasından, Afrika’ya, Kuzey ve Güney Amerika kıtalarından Okyanusya’ya tüm dünyayı etkisi altına alan salgının çıkış noktası kesin olarak bilinmiyor. Salgının tarih sayfalarına ilk kez not edildiği yerlerden biri Mart 1918’de Amerika Birleşik Devletleri askeri kampları.
Grip salgınını tetikleyen etkenler neler?
İspanyol Gribi diğer grip salgınlarından 50 kat daha ölümcüldü. Bilim insanları İspanyol Gribi virüsünün, su kuşlarını etkileyen bir virüsün mutasyona uğraması sonucu ortaya çıktığı kanısında. Alaska’da ve en uzak Pasifik Adaları’nda dahi görülen İspanyol Gribi’nin dünya nüfusunun yüzde 30’una etki ettiği tahmin ediliyor.
En çok 15-35 yaş grubunu etkileyen İspanyol Gribi’ne yakalananların bir kısmı sadece birkaç gün içinde hayatını kaybediyordu. Ölüm oranı yüzde 2,5 ile 5 arasında değişen İspanyol Gribi klasik grip salgınlarından 50 kat daha ölümcüldü. Hastalığa yakalananların derisi mavimsi bir renge bürünüyor ve pek çok kişi ilk semptomlardan sonra 48 saat içinde boğularak hayatını kaybediyordu. Yapılan otopsilerde hastaların akciğerlerinin kanla veya sıvıyla dolduğu görülüyordu.
Comments
Post a Comment