Skip to main content

Osmanlı-Suudi Savaşları


II. MahmudII. Mahmud
1811-1818 Kavalalı Mehmet Ali Paşa komutası altındaki (hukuken Osmanlı yönetimi altında) Mısırlılarla,İlk Suudi Devleti ordusu arasında yapıldı.
1802 yılında Suudiler Mekke'yi fethettiğinde Osmanlı Sultanı II. Mahmud, Mehmet Ali Paşa'ya Suudilere karşı harekete geçmesini ve Mekke'yi yeniden fethetmesini ve Osmanlı onurunu geri almasını emretti.
1815 yılında Suudi ardılı I. Abdullah barış için bir dava açtı ve Mısırlılar Nejd'den geri çekildiler. Takip eden yıl İbrahim Paşa (Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğullarından biri) Mısır kuvvetlerinin komutasını aldı. Arap kabilelerini bol hediyeler ve usta diplomasiyle elde ederek Arabistan'ın merkezinde Unaizah ve Buraidah kasabalarını işgal ederek ilerliyordu. Arada bir kesilen ve ümitsiz savaştan altı ay sonra, I. Abdullah 9 Eylül 1818'de kuşatıldı ve yakalanarak İstanbul'a gönderildi. Orada idam edildi. Diriyah yerle bir edildi ve Mısır garnizonları önemli kasabalara yerleştirildi. Pek çok Suudi ailesi kuşatmadan önce kaçtı. Kalanlar Mısır'da ve İstanbul'dahapishanelere gönderildi.
Osmanlı-Suudi Savaşları
TarihErken 1811-1818
BölgeArap Yarımadası
Sonuçİlk Suudi Devleti'nin sonu
Taraflar
First-saudi-state3.JPG İlk Suudi DevletiFlag of the Ottoman Empire (1453-1517).svg Osmanlı Devleti
Komutanlar
First-saudi-state3.JPG Saud Al-Kabeer First-saudi-state3.JPG Abdullah bin SuudFlag of the Ottoman Empire (1453-1517).svg Kavalalı Tosun Paşa Flag of the Ottoman Empire (1453-1517).svg Kavalalı İbrahim Paşa
Güçler
20.00050.000
Kayıplar
11.000 ölü 3.000 yaralı I. Abdullah'ın idamı Diriyah'ın yerle bir edilmesiBilinmiyor

Comments

Popular posts from this blog

HackME v8 Free Dowland

 

Coin Farm Crystal Generator 2023

 

İnternet sitemizi blogumuzu arama motorlarına nasıl ekleyebiliriz?

Bu makalede arama motorlarında işletmenizi görünür yapmanın yolları ve sitenizi arama motorlarına kaydetme konusuna değineceğiz. Şimdi  Google ,  Bing ,  Yahoo ,  Yandex  gibi arama motorlarına sitenizi nasıl ekleyebileceğinize değineceğim. Sitenizi Arama Motorlarına Ekleyin Arama motoru , üzerinde yapılan aramalarda sitenizde yer alan içeriklerin taranarak gösterebilmesi için arama motorunun öncelikle sitenizin varlığından haberdar olması gerekir. Buna yardımcı olacak en sağlam yollarından biri sitenizi arama motorlarına manuel eklemektir. Bu işlem zorunlu olmamakla birlikte arama motorlarının sitenizi tanımasını ve dizinlere eklemesini hızlandırıcı, emin bir yoldur. Sitenizi Google Arama Motoruna Ekleyin Google  arama motoruna site eklemek çok basit. Yapmanız gereken sadece aşağıdaki adrese girirek  “url ve yorumlar”  alanlarını doldurarak kaydet butonuna basmak. Burada dikkat etmeniz gereken husus siteniz  http ,  https ,  www  ve  www  olmadan açılıyorsa, her biri için ayrı ayrı si