Skip to main content

Amerika’nın Yerli Kabilelerinin Dillerinde Türkçe Sözler /H.Tahsin Mayatepek


Tahsin Mayatepek
Hasan Tahsin Mayatepek, Türk diplomat. Soyadının Mayatepek olmasının nedeni, Maya dilinde tepe sözcüğünün “tepek” olmasından ileri gelir. Diplomat ve iş adamı Osman Mayatepek torunlarındandır.

Mesleki hayatı
Zaten Maya uygarlığı ile ilgili araştırmaları olan Mayatepek, 1935-1937 yılları arasında 3 yıla yakın bir süre Meksika’da maslahatgüzar olarak çalışmış ve bu süre zarfında, Mustafa Kemal Atatürk’ün görevlendirmesiyle tarih ve dil üzerine araştırmalar yapmıştır. Orta Amerika’da Maya kültüründeki güneş kültü ve güneşe tapınma eyleminin Orta Asya’daki güneş kültü ile olan ilişkisini, Maya dili ile Türkçe ve diğer Asya dillerinin ilişkisini incelemiştir.
Raporları ve yayınlanması
Mayapetek, araştırmaları sırasında tuttuğu yüzlerce sayfayı bulan notlarını 14 rapor halinde hem Atatürk’e hem Türk Dil ve Tarih Kurumu’na göndermiştir. Raporların ilki 1932, sonuncusu 1938 tarihlidir. Ayrıca bu 14 raporu da içeren 3 ciltlik bir çalışması mevcuttur. Bu çalışmanın iki cildi 1970′li yıllara kadar Türk Dil Kurumu arşivinde saklanmıştır. Fakat üçüncü cildin varlığı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Bu ciltte Maya ve Mu kültürü hakkındaki araştırmalarının devamı olduğu bilinmektedir.
3. Türk Dil Kurultayı’nda Güneş Dil Teorisi’ni desteklemek için Mayatepek’in raporları da kullanılmıştır

Comments

Popular posts from this blog

HackME v8 Free Dowland

 

Coin Farm Crystal Generator 2023

 

İnternet sitemizi blogumuzu arama motorlarına nasıl ekleyebiliriz?

Bu makalede arama motorlarında işletmenizi görünür yapmanın yolları ve sitenizi arama motorlarına kaydetme konusuna değineceğiz. Şimdi  Google ,  Bing ,  Yahoo ,  Yandex  gibi arama motorlarına sitenizi nasıl ekleyebileceğinize değineceğim. Sitenizi Arama Motorlarına Ekleyin Arama motoru , üzerinde yapılan aramalarda sitenizde yer alan içeriklerin taranarak gösterebilmesi için arama motorunun öncelikle sitenizin varlığından haberdar olması gerekir. Buna yardımcı olacak en sağlam yollarından biri sitenizi arama motorlarına manuel eklemektir. Bu işlem zorunlu olmamakla birlikte arama motorlarının sitenizi tanımasını ve dizinlere eklemesini hızlandırıcı, emin bir yoldur. Sitenizi Google Arama Motoruna Ekleyin Google  arama motoruna site eklemek çok basit. Yapmanız gereken sadece aşağıdaki adrese girirek  “url ve yorumlar”  alanlarını doldurarak kaydet butonuna basmak. Burada dikkat etmeniz gereken husus siteniz  http ,  https ,  www  ve  www  olmadan açılıyorsa, her biri için ayrı ayrı si