Yılan Kale ( Şahmeran Kalesi)
Misis ile Ceyhan arasında, ovayı görebilen bir tepe üzerindedir. İç Anadoludan gelip Gülek Boğazı yoluyla Adana, Misis, Payas ve Antakyadan geçen tarihi istila ve kervan yolunun üzerinde bulunan kale, dağ kaleleri zincirinin ilk halkasıdır. Halk arasında Şahmeran Kalesi olarak da bilinen kalede Şeyh Meran adlı bir kişinin yılan yetiştirip terbiye ettiği söylentisi yaygındır.
Dumlu Kalesi
Ceyhan’ nın 17 km. kuzeybatısında Sağkaya bucağının Dumlu (Tumlu) köyünün batısında ve 75 m. kadar yükseklikteki sert kalkerli bir tepe üzerindedir. 12. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Çevresi 800 metredir. Sekiz burçludur. Ovaya bakan doğu köşesinde gözetleme kulesi bulunmaktadır. Tek kapısı doğuya bakmaktadır. Kale içerisinde yapı kalıntıları ve sarnıçlar yer almaktadır. Tepe etrafında kaya mezarları görülmektedir. Kozan Kalesi ve Manastırı: Assurlular tarafından yaptırılmıştır. Kozan Kalesi (Sis) tarihi yol üzerinde stratejik yönden önemli bir konumdadır.
Karasis Kalesi
Karasis Kalesi’nin Seleukos devrinde inşa ettirilmiş olabileceği düşünülmektedir. Kalenin yaptırılmasındaki en önemli sebep de, Seleukos Nikator’un MÖ 294′te Doğu Kilikya’yı tamamen kontrolü altına almasından sonra, imparatorluğunun merkezi olan Suriye’ye kuzeyden gelebilecek tehlikeleri önlemek üzere, Kapadokya’dan Kilikya’ya giden yol üzerindeki bu geçidi kontrol etmek istemesidir.
Ulaşım
Kaleye iki yoldan ulaşılabilmektedir. Birinci yol Kozan-Feke yolunun hemen Kozan çıkışında bulunan Petrol İstasyonunun yanındaki yola saparak 10 km sonra ulaşılabilmektedir. Diğer yol ise Dağılcak Mesire yeri civarından doğuya dönülerek 8 kilometrelik bir yoldan sonra ulaşılımaktadır.
Comments
Post a Comment