Skip to main content

Hudud El-Alem’ e Göre 10.Asırda Türk Boyları


X. asır Türk Boylarının, Orta Asya Türk Devletlerinin kuruluşunda önemli bir rolü  vardır. Onların yaşadığı coğrafi saha, siyasi ve kültürel durumları, Hudûd el âlem’in dışında diğer kaynaklara da başvurularak en iyi şekilde açıklanacaktır. Konu itibari ile bu tez  Ortaçağ tarihinin bazı bilinmeyen yönlerini açıklaması nedeniyle araştırmaya değer bulunmuştur. Bu çalışmam ile X. yüzyılda yaşayan Türk boyları ve   komşu   kavimler   ile   olan   ilişkilerinin   açıklanmasına   yardımcı   olacağıma inanıyorum.
Tezimin ilk bölümünde “Hudûd el- âlem” kitabının günümüze nasıl ulaştığı, bu kitabın  tanıtılmasından oluşmaktadır. Tezimde izlediğim metot ise şöyle olmuştur: Minorsky’  nin  “Hudūd  al-  ālam  ( The  Regions  of  the  world)  Translation  and commentry” kitabı. Yine Hudûd el- âlem’in Farsça neşrinden de faydalanarak Hudûd el-âlem’in  çevirisini hazırladım.Minorsky’nin   kitabında 45–167 sayfaları arasındaki   bölüm  çevrilmiştir.  Müellifimiz  kitabını  372/982 yılında  bitirdiğini belirtir.  Eseri incelediğimiz  zaman  bir  dünya  coğrafyası  kitabı yazıldığı  görülür. Müellif  kitabını  yazma   amacını  önsözünde  açıklamıştır.  Yazar eserini  kitabını 372/982 yılında başladığını, dünya üzerindeki arazileri, bu arazilerin gelişimlerini, bütün toprakları ve bu topraklarda bulunan hükümdarlıkları, halkları, halkların kültür ve değerlerini, zenginliklerini ve fakirliklerini belirtmiştir. Her bir ülkenin dağları, nehirleri, denizleri ve çölleri ile burada belirtilen ürünler hakkında bilgi verilmiştir.
Eser  bir  girişten  sonra  sırasıyla  denizler,  adalar,  dağlar,  nehirler,  çöller  ve Dünya  ülkelerinin  tanıtılması ile  oluşmuştur.52  dünya  ülkesi  belirlemiş,  bunların bilinen şehirleri ve kasabalarını açıklamaya çalışmıştır. Kitabımız bir coğrafya kitabı niteliği  ile  dünyayı  tanıtmayı  amaçladığını  belirtmiştik.  Fakat  kitabımız,  sadece yeryüzü şekilleri, ülkeler ve  şehirler hakkında bilgi vermekle yetinmemiştir. Farklı coğrafyada  yaşayan  toplumların   yaşam  şekilleri  de  açıklanmıştır.  Bu  yönüyle bakıldığı zaman bir kültür- tarihi kitabı niteliğindedir.

Comments

Popular posts from this blog

HackME v8 Free Dowland

 

Coin Farm Crystal Generator 2023

 

İnternet sitemizi blogumuzu arama motorlarına nasıl ekleyebiliriz?

Bu makalede arama motorlarında işletmenizi görünür yapmanın yolları ve sitenizi arama motorlarına kaydetme konusuna değineceğiz. Şimdi  Google ,  Bing ,  Yahoo ,  Yandex  gibi arama motorlarına sitenizi nasıl ekleyebileceğinize değineceğim. Sitenizi Arama Motorlarına Ekleyin Arama motoru , üzerinde yapılan aramalarda sitenizde yer alan içeriklerin taranarak gösterebilmesi için arama motorunun öncelikle sitenizin varlığından haberdar olması gerekir. Buna yardımcı olacak en sağlam yollarından biri sitenizi arama motorlarına manuel eklemektir. Bu işlem zorunlu olmamakla birlikte arama motorlarının sitenizi tanımasını ve dizinlere eklemesini hızlandırıcı, emin bir yoldur. Sitenizi Google Arama Motoruna Ekleyin Google  arama motoruna site eklemek çok basit. Yapmanız gereken sadece aşağıdaki adrese girirek  “url ve yorumlar”  alanlarını doldurarak kaydet butonuna basmak. Burada dikkat etmeniz gereken husus siteniz  http ,  https ,  www  ve  www  olmadan açılıyorsa, her biri için ayrı ayrı si