Skip to main content

Gözleri Açık Uyumak Normal mi?

 Gözleri Açık Uyumak Normal mi?

Dilimizde “tedirgin olmak” anlamına kullanılan “gözleri açık uyumak” deyimi, logoftalmus‘dan muzdarip olanlar için fiziksel bir gerçeklik. Eğer gözleri aleni veya yarı aleni uyumanın herhangi bir sakıncası olmayan, olağan bir durum bulunduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü logoftalmus, göz sağlığına ciddi zararları olabilecek mutlaka tedavi edilmesi ihtiyaç duyulan bir sıhhat durumdur.Bu makalede; “Logoftalmus nelerdir?“, “Neden oluşur?“, “Nasıl teşhis ve tedavi edilir?” sorularının yanıtlarını bulabilirsiniz.


Logoftalmus Nedir?

Beynimiz uyuduğumuzda duyu organlarından gelen minör verileri dikkate almaz, aynı durum gözleri aleni olarak uyuyan insanoğlu için de geçerlidir. Bu nedenle bu insanlar, durumlarını farkına varamazlar.


Bebeklik döneminde zaman zaman gözlemlenen gözleri açık uyuma durumu, bebeğin büyümesi ile herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden geçer. Ancak herkeste naturel olarak ortadan kalkmaz.Neden Tedavi Edilmesi Gerekir?

Gözleri aleni uyumanın ne sakıncası olabilir diye düşünüyorsanız gözlerinizi kırpmadan bir dakika boyunca tek bir noktaya bakın. Ne kadar zor bulunduğunu anlayacaksınız. Belki bir dakika boyunca tek bir noktaya bakmayı başarabilirsiniz ama bir dakikanın sonunda gözlerinizde yanma, kızarıklık ve kaşıntı gibi hisler ortaya çıkacak üstelik gözlerinizden yaşlar boşalacaktır. Kısacası gözleri kırpıştırmak, kolay gibi gözüken bir fiil olmakla birlikte göz sağlığımız için son aşama önemlidir.


Kornea, gereksinim duyduğu oksijeni, damarlardan değil atmosferden alır; kırpıştırma da bunu sağlamanın mühim bir parçasıdır. Gözlerimizi her açıp kapattığımızda, göz kapaklarımız gözlerimizi temizler ve atmosferik oksijenin emilmesine destek olan gözyaşı sıvısıyla kaplar. Ayrıca, gözbebeklerini, sorunlara yada rahatsızlığa niçin olabilecek yabancı maddelerden de korur.


İnsanların gözlerini kırpmaya ihtiyacı vardır. Gözlerini kısmen yahut tamamen kapatmakta sıkıntı yaşayan insanoğlu “logoftalmus” olarak bilinen tıbbi bir durumdan muzdariptir. Tedavi edilmezse bu konum birçok ciddi komplikasyonlara yol açabilir.


Neden Kaynaklanır?

Kalıtım,

Yüz kaslarının güçsüz olduğu Bell’ Palsy benzer biçimde bazı otoimmün hastalıklar,

Yüz sinirlerini etkileyen bazı estetik ameliyatlar (Ptosis ameliyatı — göz kapaklarının tarafındaki fazla derinin veya yağın alınması ameliyatı.),

İnme (nüzul),

Kafa tasında kranial sinire zarar veren faydalanma,

Moebius sendromu (yüz kaslarının bozulmasına neden olan genetik rahatsızlık),

Travma.

Yukarıda sayılan sebepler herkeste logoftalmusa yol açmadığı benzer biçimde bu durumlar söz konusu olmadığı hatta gözlerini açıp kapatma mevzusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayan bazı insanlar, uyurken gözlerini tam olarak kapatamazlar. Bu durumda laf konusu olan tıbbi duruma verilen isim; “Nokturnal Logoftalmus” yani gece logoftalmusudur.


Gece Lagoftalmusundan Muzdarip Olup Olmadığımızı Nasıl Anlarız?

Gözerin gereksinim duyan dinlenme koşulları sağlamadığından bu kişilerin gözlerinde muhtelif rahatsızlıklar baş gösterir. Uyurken gözlerin açık olması gözlerin rutubet ve dolaysıyla oksijen ihtiyacının karşılanmaması demektir. Bazen gözler nemi korumak için göz bebeklerini geriye yuvarlar. Bu durumda uyuyan ferdin aralık olan göz kapaklarından ancak gözlerin beyazı görülür. Ancak nemi korumak için alınan bu önlem de yeterli değildir.


Kornea tamamen kuruyabilir. Bu durumun verdiği hastalık hissi ferdin uyanmasına niçin olabilir. Bu koşullar ülser gelişimine yol açabilir. Eğer uyandığınızda gözlerinizde kuruluk, kaşıntı ve sulanma hissediyorsanız gözlerinizde sık sık enfeksiyon veya iltihaplanma oluşuyorsa gece lagoftalmusundan muzdarip olabilirsiniz.


Tabi ki yeterince uyumamak gibi birtakım durumlarda bu belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Ancak semptomlar süreklilik arz ediyorsa mutlaka bir doktora başvurulması önerilir.


Nasıl Tedavi Edilir?

Son derece yaygın olarak görülen bu durumun tedavisi vardır. Tedavi şekilleri uyurken uyku maskesi kullanmak kadar kolay çözümlerden başlayıp birtakım durumlarda cerrahi müdahaleye kadar uzanabilir. İnme durumunda oluşan logoftalmus söz mevzusu olduğunda göz kapağını ağırlaştırmak ve göz kapağının uyurken kapanmasını sağlamak için implant uygulanabilir.

Tedavi yöntemi durumun kapsamına ve ciddiyetine bağlı olarak belirlenir. Aynı zamanda, göze yapışan merhem uygulaması yada korneanın nemini kaybetmesini önlemek için tertipli olarak yapay gözyaşı uygulaması şeklinde geçici tedaviler de kullanılmaktadır.


Özet

Lagoftalmos, ferdin kendi kendisine fark etmesi basit olmayan bir sorundur.

Bebeklikte ortaya çıkması düzgüsel kabul edilir. Bebek büyüdükçe kendiliğinden geçmesi beklenir.

İhmal edilmesinin göz sağlığına oldukca ciddi negatif etkileri olabilir.

Tedavi edilmesi gerekir.

Tedavisi (ara sıra oldukca kolay bazen biraz daha meşakkatli yöntemlerle) vardır.

Comments

Popular posts from this blog

HackME v8 Free Dowland

 

Coin Farm Crystal Generator 2023

 

İnternet sitemizi blogumuzu arama motorlarına nasıl ekleyebiliriz?

Bu makalede arama motorlarında işletmenizi görünür yapmanın yolları ve sitenizi arama motorlarına kaydetme konusuna değineceğiz. Şimdi  Google ,  Bing ,  Yahoo ,  Yandex  gibi arama motorlarına sitenizi nasıl ekleyebileceğinize değineceğim. Sitenizi Arama Motorlarına Ekleyin Arama motoru , üzerinde yapılan aramalarda sitenizde yer alan içeriklerin taranarak gösterebilmesi için arama motorunun öncelikle sitenizin varlığından haberdar olması gerekir. Buna yardımcı olacak en sağlam yollarından biri sitenizi arama motorlarına manuel eklemektir. Bu işlem zorunlu olmamakla birlikte arama motorlarının sitenizi tanımasını ve dizinlere eklemesini hızlandırıcı, emin bir yoldur. Sitenizi Google Arama Motoruna Ekleyin Google  arama motoruna site eklemek çok basit. Yapmanız gereken sadece aşağıdaki adrese girirek  “url ve yorumlar”  alanlarını doldurarak kaydet butonuna basmak. Burada dikkat etmeniz gereken husus siteniz  http ,  https ,  www  ve  www  olmadan açılıyorsa, her biri için ayrı ayrı si