Skip to main content

Midesiz Yaşamak Mümkün mü?

 Bazı organımız olmadan yaşamaya devam edebiliriz. Bunlardan bazılarının yokluğu, yaşamı çok zorlaştırsa da tıbbi tedbirler işe yaradığında bu organlarımız olmadan hayatta kalabiliriz. Pankreas, böbrek ve dalak gibi organların yokluğu, düzenli tıbbi destek gerektirmesine ve gündelik yaşamı bazı açılardan olumsuz etkilemesine rağmen diğer bazı organların yokluğu kadar zor değildir. Midemiz olmadan da yaşayabiliriz. Bunun nasıl mümkün olduğuyla ilgili ilginç detayları öğrenmek istiyorsanız okumaya devam edin.


Midesiz Yaşamak Zorunda Kalmanın Nedenleri Neler Olabilir?

Pek çok mide hastalığının tedavi edilmesi mümkündür. Bazen ilaç tedavisi gibi basit prosedürlerle bazen de midenin bir kısmını almak gibi daha komplike müdahalelerle mide rahatsızlıklarının birçoğu tedavi edilir. Ancak CDH1 geninin mutasyonu sonucu ortaya çıkan diffüz gastrik kanser söz konusu olduğunda, midenin bir bölümü değil, tamamının alınması gündeme gelir. Bunun en önemli sebebi daha kanser başlar başlamaz kanserli hücrelerin bütün mideye yayılmasıdır. Üstelik erken teşhis edilmesi de kolay değildir. Dolayısıyla midenin bir kısmının alınması ile kanser hücrelerinden tamamen kurtulma garantisi yoktur. Bu nedenle tercih edilen yöntem, midenin tamamen alınması olur.


Normal şartlar altında yiyeceğin sindirim sistemimizdeki yolculuğu; ağızda başlar, yemek borusu aracılığıyla mideye ve oradan da ince bağırsağa geçerek yolculuğuna devam eder. Mide alındığında yolculuk kısalır. Yemek borusundan geçen yiyecekler, onikiparmak bağırsağıyla ince bağırsaklara aktarılır.



Midesiz Yaşam

Midenin işlevinin onikiparmak bağırsağı tarafından gerçekleştirilebilmesi imkânsız gibi görünmüş olabilir. Ancak insan vücudunun olağanüstü adaptasyon yeteneği, midesi tamamen alınmış bir insanın normal yaşama dönebilmesine olanak sağlar.

Ameliyattan sonra birkaç hafta boyunca damar yolu ile beslenen hastalar, iyileşme sürecinde herhangi bir aksaklık olmazsa kısa bir süre zarfında normal besin programlarına geri dönebilirler. Ameliyatın kesi yerilerinde herhangi bir kaçak oluşması, ölümcül sonuçlara varabileceğinden hastalar ameliyattan sonra birkaç hafta hastanede kalırlar. Hastanın başlangıçta normal besinlerle beslenmesi çok kolay değildir. Başlangıç sıkıntılı bir süreç olmasına karşın hastanın normal beslenmesine dönmesi için bu sıkıntılı süreci atlatması gerekir.

Geçiş döneminin ardından yiyeceklerin çoğu yeniden tüketilebilir. Ancak sindirim midede olduğu kadar hızlı ve etkili olmadığından, öğünlerin daha küçük olması önerilir. Ayrıca midesi tamamıyla alınan insanların çoğu vitamin hapları gibi besin takviyelerine ihtiyaç duyarlar.

Midesi alınan insanların çoğu ameliyattan sonra kilo kaybeder. Bu nedenle sıkıntılı olsa da vücudun ihtiyacı olan kalorinin alınması önemlidir. Bununla birlikte karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller iyileşme sürecini de destekler. Mide alınma ameliyatı sonrası, safra kesesi taşı ve osteoporoz (kemik erimesi) oluşma eğilimi artabilir. Bütün travmatik olaylarda olduğu gibi mide alınma ameliyatı sonrasında da vücuda çok dikkat edilmesi gerekir.

Yemekten sonra 30-60 dakika gibi bir süre içinde bu hastalar mide krampı, mide bulantısı hatta bazen kusma gibi genel mide rahatsızlıkları yaşayabilirler.

2 saat kadar sonra ise kan şekerlerinde ani bir yükseliş meydana gelebilir. Kan şekerinin ani yükselmesi ise tansiyonun yükselmesine, terlemeye ve bilinç karmaşasına neden olabilir.

Bu iki olumsuz durumun hafifletilmesinde en önemli etki öğünlerin mümkün olduğunca küçük porsiyonlardan oluşmasıdır ancak bazı durumlarda beslenme programında hastaya uygun düzenlemeler de yapılır.

Bir iki yıl içinde vücut midesiz yaşama daha iyi adapte olduğundan uygun beslenme alışkanlıklarını devam ettirmek koşuluyla hastalar, normal yaşamlarına geri dönerler.

 

Kaynaklar:

Comments

Popular posts from this blog

HackME v8 Free Dowland

 

İnternet sitemizi blogumuzu arama motorlarına nasıl ekleyebiliriz?

Bu makalede arama motorlarında işletmenizi görünür yapmanın yolları ve sitenizi arama motorlarına kaydetme konusuna değineceğiz. Şimdi  Google ,  Bing ,  Yahoo ,  Yandex  gibi arama motorlarına sitenizi nasıl ekleyebileceğinize değineceğim. Sitenizi Arama Motorlarına Ekleyin Arama motoru , üzerinde yapılan aramalarda sitenizde yer alan içeriklerin taranarak gösterebilmesi için arama motorunun öncelikle sitenizin varlığından haberdar olması gerekir. Buna yardımcı olacak en sağlam yollarından biri sitenizi arama motorlarına manuel eklemektir. Bu işlem zorunlu olmamakla birlikte arama motorlarının sitenizi tanımasını ve dizinlere eklemesini hızlandırıcı, emin bir yoldur. Sitenizi Google Arama Motoruna Ekleyin Google  arama motoruna site eklemek çok basit. Yapmanız gereken sadece aşağıdaki adrese girirek  “url ve yorumlar”  alanlarını doldurarak kaydet butonuna basmak. Burada dikkat etmeniz gereken husus siteniz  http ,  https ,  w...

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği , ( Rusça :    Союз Советских Социалистических Республик   ( yardım · bilgi ) , Soyuz Sovetskikh Sotsialisticheskikh Respublik ,  /sɐˈjʊs sɐˈvʲeʦkʲɪx səʦɪəlʲɪˈstʲiʨɪskʲɪx rʲɪsˈpʊblʲɪk/ ; kısaca СССР, SSSR )  Sovyetler Birliği  ya da  SSCB  olarak da bilinir,  Rusya İmparatorluğu 'nın  1917 'deki Büyük  Ekim Devrimi 'yle yıkılmasından sonra aynı topraklar üzerinde kurulan ve  1991 'e değin varlığını koruyan devlet.  Avrupa 'nın doğu kesimiyle,  Asya 'nın kuzey kesimi boyunca yayılan SSCB, son yıllarında 22.403.000 km²'lik  yüzölçümüyle  dünyanın en büyük ülkesiydi.  Nüfus  bakımından da 293.047.571 ( Haziran   1991 ) kişiyle 3. sırada yer alıyordu. Aynı zamanda dünyanın başlıca siyasî ve askerî güçlerinden biri olan Sovyetler Birliği, batısında  Norveç ,  Finlandiya ,  Baltık Denizi , Polonya ,  Çekoslovakya ,  Macaristan ...