Muhteşem bir manzaraya sahip olan seyir terasları, nefesinizin kesilmesine neden oluyor; şipşirin bir kedinin yakınından bile geçemiyor ya da evde böcek olduğuna dair bir şüphe, evi terk etmenize yol açıyor olabilir.
Muhteşem bir manzaraya sahip olan seyir terasları, nefesinizin kesilmesine neden oluyor; şipşirin bir kedinin yakınından bile geçemiyor ya da evde böcek olduğuna dair bir şüphe, evi terk etmenize yol açıyor olabilir.
Belirli uyaranlara bağlı olarak ortaya çıkan, şiddetli irrasyonel kokulara fobi denir. Fobi, “korku” veya “kaçış” anlamına gelen Yunanca “Phobos” kelimesinden türetilmiştir.
Peki hiç korkmaktan korktuğunuz mu?
Fobofobi ise fobiden korkmak anlamına gelir. Fobofobi çoğunlukla tek başına bulmaz. Yani fobofobiden muzdarip olanların genellikle bir hatta birkaç fobisi daha vardır. Anksiyete bozuklukları ve panik atakla ilişkili olarak görülür.
Ortaya Çıkma Sebebi Nedir?
Fobofobi, spesifik olarak, daha fazla fobi geliştirmekten korkma nedeniyle ortaya çıkar. Eğer bir fobi listesiniz varsa bunları düşünmeye başladığınızda, daha endişeli ve daha gergin hissedersiniz. Bu da uyku ve yemek düzenini olumsuz etkiler ve bu olumsuz etkiler histerik panik bozukluğa yol açabilir. Fobofobi, kişinin takıntılı bir şekilde fobisiyle ilgili şeyleri düşünmesi ya da bunları hatırlatacak şeylerle karşılaşması sonucunda tetiklenir.
Beyindeki çeşitli tıbbi durumlardan ve yaralanmalardan kaynaklanan kimyasal dengesizlikler de irrasyonel korkulara neden olabilir.
Hastanın medikal durumu, yaş ve cinsiyet gibi karakteristik özellikleri, psikolojik durumu, kültürel etkiler, ailenin etkisi ve biyokimyasal özellikler yoğun korkuların gelişmesine yol açabilir.
Travmalar da fobilerin ortaya çıkmasını tetikleyebilir. Asansörde kalarak olumsuz bir deneyim yaşamış bir kişide klostrofobi görülebilir. Ama aslında fobinin gelişimi, dış etkilerle değil, kişinin kendi iç dinamiklerine bağlıdır. Bazı olaylar ve travmalar hassaslığı artırabilir ancak fobinin ortaya çıkmasının esas nedeni olamaz.
Fobiler Gündelik Yaşamı Nasıl Etkiler?
Fofofobi, yaşamı derinden etkiler. Fobofobi severek yaptığınız şeyleri sıkıcı bulmanıza yol açabilir. Aşırı endişe mümkün olduğunca kendini koruma davranışının da abartılmasına yol açabilir. Fobofobinin semptomları şunlardır.
- Endişeli hissetmek,
- Sıklıkla baş ağrısı çekmek,
- Hızlı nefes alıp vermek,
- Mide bulantısı hissetmek,
- Ruh halinin dalgalanması,
- Takıntılı düşünceler,
- Ağız kuruluğu,
- Aşırı terleme,
- Dikkat dağınıklığı, odaklanmakta güçlük çekme,
- Sinirlilik,
- Çarpıntı,
- Ağlamak, bağırmak vb.
- Baş dönmesi
Yoğun kaygıdan kaçınma arzusunun kendisi de kaygıya neden olduğundan bu semptomlar bir defa başladığında içinden çıkılmaz kısır bir döngüye yol açabilir. Günün her saatinde ortaya çıkabilecek olan bu reaksiyonları neyin tetiklediğini belirlemek genellikle çok zordur. Fobofobinin neden olduğu aşırı endişe madde bağımlılığı, intihar eğilimi gibi pek çok olumsuz duruma yol açabilir. Bu yüzden fobofobiden muzdarip olan kişilerin mutlaka uzman yardımına başvurması gerekir.
Fobi ile Normal Korku Birbirinden Nasıl Ayrılır?
Bir tehdit karşısında korkmak ve endişeli hissetmek normal duygusal bir tepkidir ve fobinin işareti sayılamaz. Örneğin bir hamam böceğinin bacağınızdan yukarı doğru çıktığını hayal edin. Panikle bacağınızı sıvazlama dürtüsü hissediyor musunuz? Eğer hissediyorsanız bu sizin hamam böceğinden korktuğunuzu gösterir ama katsaridafobiniz olduğunu kanıtlamaz. Hamamböceği korkusunun fobi haline gelmesi için hamam böcekleri ile ilgili endişenizin gündelik yaşamanızı etkilemesi ve saplantılı bir hale gelmesi beklenir.
Comments
Post a Comment