Skip to main content

Neden Gemilerdeki Can Simidi Gibi Uçaklarda Yolcular İçin Paraşüt Bulundurulmaz?

 Neden Gemilerdeki Can Simidi Gibi Uçaklarda Yolcular İçin Paraşüt Bulundurulmaz?

Askeri uçaklarda acil durum için paraşüt bulunur oysa yolcu uçaklarında bulunmaz. Yolcu uçaklarında acil durumlar için alınan tedbir, deniz yolculuğunda olduğu şeklinde uçaklarda can simidi bulundurmaktır. Bununla birlikte yolcu uçakları, her gün binlerce insan taşırlar. Bu konum aklınıza, uçaklarda bütün yolcular için bir paraşüt bulundurulması gerekmez miydi diye bir soru geliyorsa yanıtını burada bulabilirsiniz.





Ticari Yolcu Uçaklarında Neden Herkes İçin Paraşüt Bulundurulmaz?

Aksiyon filmlerinde paraşütle atlama sahnelerini izlediyseniz, sanki herkes yapabilirmiş gibi görünmüş olabilir sadece görünmüş olduğu kadar basit değildir. En temel atlayış türü, tandem skydiving’te bile atlamadan önce en az yarım saatlik temel tahsil katılımı ve talimatlara harfiyen hakim olunması icap eder. Üstelik bu atlayış bir uzman eşliğinde gerçekleştirilir. Havada paraşütle ilgili yapılması gerekenlerin çoğunu, uzman paraşütçü gerçekleştirir.

3.000 metre ve daha yüksek irtifadan yapılan atlayışlar ise en riskli atlayışlardır. Bu atlayışın başarı ile gerçekleştirilebilmesi için saatlerce devam eden uygulamalı tahsil icap eder.



Paraşütle atlama ile alakalı hatırlanması gereken en önemli şey, tamamen normal koşullar altında gerçekleşmesi gerektiğidir. Atlayıştan evvelde paraşütçü, uçaktan ne zaman atlayacağını kati olarak bilmelidir. Oysa uçaktaki yolcular, birkaç dakika içinde atlama yapmak zorunda kalabileceklerini evvelinde asla bilemezler.

Ticari bir yolcu uçağında hayatlarında hiç paraşüt kullanmamış insanların, bir veya iki dakika arasında doğru bir şeklide atlamaya hazır hale gelecek işleri yapmaları gerekir ki bir de bunu acele vaziyet maskeleri ile yapmak zorundadırlar.

En riskli olanlar da dahil olmak suretiyle planlı hava atlayışları, yerden en fazla 4.500-4.800 yüksekten yapılır. Oysa yolcu uçakları oldukca daha yüksekten uçarlar. Bu nedenle atlamadan ilkin uçağın atlayış yapılacak irtifaya kadar alçalmasını beklemek zorundadırlar. Ancak uçağın bulunmuş olduğu yükseklikte solunabilecek hava yoktur. Bu nedenle müsait irtifaya gelene kadar bekleyebilmek için oksijen tüpü icap eder. Sonuç olarak aşırı stres altında ortaya çıkacak kafa karışıklığını hesaba katacak olursak bunun mümkün olmayacağı kesindir.

 Atlayışa müsait askeri uçaklar, çoğunlukla yolcu uçakları kadar hızlı ve büyük değildir. Büyük askeri uçaklarda ise paraşütçüyü uçağın gövdesinden uzaklaştıracak atlama rampası kullanılır. Üstelik ticari uçakların kanatları ve kuyruğu paraşütle atlamaya müsait değildir. Kanatlar ve kuyruk ölümcül yaralanmalara sebep olabilir.

Çoğu tayyare kazası iniş ve kalkış sırasında meydana gelir. İstatiksel veriler dikkate alındığında kazaların çoğunun paraşütle atlamayı mümkün kılacak yükseklikte gerçekleşmez.

Ortalama bir paraşüt, iktisat sınıfı koltuktan daha çok yer meblağ. Üstelik daha ağırdır. Doğal olarak bu maliyet artışı, tayyare biletlerine yansır.

Sonuç olarak, yolcu uçaklarına paraşüt koymak hem pratik hem de ekonomik olarak müsait değildir. 


Kaynaklar:

University of California Museum of Paleontology, Berkeley.

Massachusetts Institute of Technology Skydivers

The Guardian

Comments

Popular posts from this blog

HackME v8 Free Dowland

 

Coin Farm Crystal Generator 2023

 

İnternet sitemizi blogumuzu arama motorlarına nasıl ekleyebiliriz?

Bu makalede arama motorlarında işletmenizi görünür yapmanın yolları ve sitenizi arama motorlarına kaydetme konusuna değineceğiz. Şimdi  Google ,  Bing ,  Yahoo ,  Yandex  gibi arama motorlarına sitenizi nasıl ekleyebileceğinize değineceğim. Sitenizi Arama Motorlarına Ekleyin Arama motoru , üzerinde yapılan aramalarda sitenizde yer alan içeriklerin taranarak gösterebilmesi için arama motorunun öncelikle sitenizin varlığından haberdar olması gerekir. Buna yardımcı olacak en sağlam yollarından biri sitenizi arama motorlarına manuel eklemektir. Bu işlem zorunlu olmamakla birlikte arama motorlarının sitenizi tanımasını ve dizinlere eklemesini hızlandırıcı, emin bir yoldur. Sitenizi Google Arama Motoruna Ekleyin Google  arama motoruna site eklemek çok basit. Yapmanız gereken sadece aşağıdaki adrese girirek  “url ve yorumlar”  alanlarını doldurarak kaydet butonuna basmak. Burada dikkat etmeniz gereken husus siteniz  http ,  https ,  www  ve  www  olmadan açılıyorsa, her biri için ayrı ayrı si