Skip to main content

Kompulsif ve Patolojik Yalancılar Hakkındaki Gerçekler

 Kompulsif ve Patolojik Yalancılar Hakkındaki Gerçekler

Kompulsif ve Patolojik Yalancılar Hakkındaki GerçeklerHem mecbur asılsız bununla birlikte patolojik gerçek dışı, net tanımların olmaması nedeniyle sıcak bir konudur. Bu makale, kuvvetli başvurular tarafından desteklenen tüm gerçekleri toplama girişimidir.



Kompulsif Yalancı vs. Patolojik Yalancı

Bu iki terim hakkında çok fazla kafa karışıklığı var gibi görünüyor ve oldukca azca sayıda web sitesi mevzuyu "açıklığa kavuşturmaya" çalıştı. Ne yazık ki, herhangi bir sağlam referanstan bahsetmiyorlar ve webin doğası gereği, her insanın herhangi bir şey ile alakalı yazabileceği, birkaç kuram gelişti:

 

1. Patolojik yalancılar insanları manipüle etmek ve/veya amaçlarına ulaşmak için gerçek dışı söylerken, zorlayıcı yalancılar gerçek dışı söyler, şu sebeple buna mani olamazlar.


2. Kompulsif gerçek dışı söyleme bozukluğu yoktur. Kompulsif yalan genellikle narsisizm veya bipolar bozukluk benzer biçimde başka bir psikiyatrik bozukluğun emaresidir.


3. Kompulsif asılsız ve patolojik gerçek dışı aynı şeydir. 


Güvenilir kaynaklar olmadan neye inanacaklarını kura çekmek zor olsa gerek, ancak reel şu ki psikiyatri topluluğu zorunlu gerçek dışı veya patolojik gerçek dışı söyleme mevzusunda bir düşünce birliğine haiz değildir. Nottingham Trent Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde Kiralık Psikolog ve Uluslararası Oyun Araştırma Birimi Direktörüolan Dr. Mark Griffiths'e gore patolojik (yada mecbur) asılsız söylemek, Amerikan Psikiyatri Derneği'nin Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı'na (DSM-5) veya Dünya Sağlık Örgütü'nün Uluslararası Hastalık Sınıflandırmasına (ICD-10) dahil değildir [kaynak].


Vikipedi, patolojik yalanın DSM-III'e tek başına bir bozukluk ve diğer bozuklukların bir belirtisi olarak dahil edildiğini güvence etse de, Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi psikiyatri alanında adli psikiyatrist ve klinik eğitmenolan Dr. Charles Dike, patolojik yalanın 2010 yılında DSM'ye dahil edilmesini talep etti [kaynak ], bu da açık ki dahil olmadığı anlamına geliyor. DSM-III'e dahil edilse bile, kitabın son olarak baskısı olan DSM-5'te ne olursa olsun mevcut değildir (şahsi olarak doğrulanmıştır). Kompulsif yalan da dahil değildir.

 

Söylemeye gerek yok, şayet bozukluğun resmi bir durumu yoksa ve psikiyatristler bile tek bir tanım üzerinde anlaşamazsa, zorlayıcı yalancı ile patolojik yalancı arasındaki farkı "açıklığa kavuşturma" şansımız oldukça düşüktür. Tıpkı "habis narsisizm"gibi , "patolojik asılsız" ve "kompulsif yalan" tanısal terim olarak kullanılamaz. İkisinden birine bir bozukluğun resmi statüsü verilene kadar, her iki terimden birinin birbirinin yerine kullanılabileceğini söylemek muhtemelen güvenlidir.

 

Bu, psikiyatri kitaplarında bu terimden bahsedilmiyorsa, sorunun var olmadığı demek değildir; sadece bu terimlerin kati anlamı ile alakalı sonuçlar çıkarmak yada ikisi arasındaki farkı bulmaya çalışmak bu aşamada yapmamız ihtiyaç duyulan bir şey değildir.


Patolojik gerçek dışı ve mecbur yalan söylemenin gelecekte değişik resmi tanımlara haiz olması mümkün olsa da, şimdilik "zorunlu gerçek dışı" patolojik gerçek dışı için de açıkça tanımlanmayan başka bir kelimedir. Aynı durumu tarif etmek için kullanılan diğer kelimeler içinde mitomani, dilek psikozu ve psödologia fantastica ("phantastica" alternatif bir yazımdır).


Patolojik veya zorunlu yalan söylemenin emareleri nedir?

Artık "mecbur gerçek dışı" ve "patolojik asılsız" terimlerini birbirinin yerine kullanmayı kabul ettiğimize nazaran, çoğu psikiyatristin üstünde hemfikir olduğu patolojik yalanın muayyen semptomlarını araştırabiliriz:


Sık ve tekrarlanan yalan söylemenin uzun bir geçmişi;

Görünürde ruhsal bir neden veya dış fayda olmadan gerçek dışı söylemek;

Yalan söylemek için bir neden şeklinde görünse bile, yalanlar faydayla o denli orantısızdır veya dezavantajı o denli zarar vericidir ki, çoğu insan onları anlamsız olarak kabul eder.

Plansız, fevri yalan;

Yalanlar çoğu zaman doğada fantastiktir ve kolayca doğrulanabilir;

Bir dereceye kadar, zorlayıcı yalancılar kendi yalanlarına inanırlar, ancak ısrarla itiraz edildiğinde yalanlarını kısmen kabul edebilirler;

Bazı durumlarda, yalanlar kendini suçlayabilir veya zarar verebilir.

[Kaynak]


Bunu bayağı yalanlarla karşılaştıralım. Neden basit sağlıklı insanlar zaman zaman asılsız söyler?


Cezadan kaçınmak için;

Dış yarar elde etmek için;

Etkilemek için (ruhsal niçin);

Sıradan insanoğlu genellikle doğrulanması kolay şeyler hakkındaki asılsız söylemezler;

Sıradan insanoğlu yalanlarını inandırıcı hale getirmeye çalışırlar ve çoğu zaman muhteşem iddialardan kaçınırlar;

Sıradan insanoğlu yalan dediğini anımsar.

Zorlayıcı yalancıların bazen işlemedikleri suçları itiraf etmek şeklinde kendini suçlayıcı yalanlar söyleyecek olmaları bilhassa ilgi çekicidir ve bir patolojiye işaret eder. Bu nedenle Dr. Charles Dike gibi bazı psikiyatristler patolojik yalanı açıkça tanımlamanın ve DSM'nin bir sonraki baskısına dahil etmenin gerekliliği konusunda oldukca aleni sözlüdür. Bu, psikiyatristlerin birtakım kişilerin hukuk sistemi tarafınca görevli tutulup tutulamayacaklarını değerlendirmelerini elde edecektir.


Diğer ortak özellikler nelerdir?

Bir araştırmaya gore, patolojik asılsız söyleme davranışının başlangıcındaki yaş averajı 16, keşifteki yaş averajı ise 22'dir. Fenomen hem erkeklerde bununla birlikte hanımlarda eşit olarak ortaya çıkar. Genellikle, patolojik yalancılar yaklaşık bir zeka seviyesine haizdir, sadece bu birtakım durumlarda değişebilir. Çalışma deneklerinin ortalama yüzde 40'ının epilepsi, anormal EEG bulguları, DEHB, kafa travması veya CNS enfeksiyonları gibi merkezi sinir sistemi disfonksiyonu [soyut] kanıtı vardı.


Başka bir araştırmayagöre , patolojik yalancılar beyaz maddede (%23-36) "orbitofrontal, orta ve alt, ancak antisosyal ve normal kontrollere kıyasla üstün olmayan, frontal giride" bir artış göstermektedir. Çalışma, beynin bu bölgelerindeki beyaz madde artışının bazı bireyleri patolojik yalana yatkın hale getirebilir.


Diğer benzer psikiyatrik durumlar nelerdir?

Patolojik asılsız ile karıştırılabilir


malingering,

Ganser sendromu,

veya konfülasyon.

Diğer ilişkili koşullar şunlardır:


Borderline Kişilik Bozukluğu,

Antisosyal Kişilik Bozukluğu,

Olgu bozukluğu,

Histrionik ve Narsisistik Kişilik Bozuklukları,

Hayal.

[Kaynak]


Ayrıca şunları da beğenebilirsiniz:


Patolojik yalancı [İnFOGRAFİk]

Kötü huylu Narsisizm ve Narsisizm ve Narsisistik Kişilik Bozukluğu

Hiç Duymadığınız Belirtileri ve İşaretleri

Psikopat sosyopata karşı

Etkileşimli Semptom Kontrol Listesi

Aşkta Çılgın: Dört Aşk Bozukluğu

Narsist Bir Sosyopatla Çıkmak

Comments

Popular posts from this blog

HackME v8 Free Dowland

 

Coin Farm Crystal Generator 2023

 

İnternet sitemizi blogumuzu arama motorlarına nasıl ekleyebiliriz?

Bu makalede arama motorlarında işletmenizi görünür yapmanın yolları ve sitenizi arama motorlarına kaydetme konusuna değineceğiz. Şimdi  Google ,  Bing ,  Yahoo ,  Yandex  gibi arama motorlarına sitenizi nasıl ekleyebileceğinize değineceğim. Sitenizi Arama Motorlarına Ekleyin Arama motoru , üzerinde yapılan aramalarda sitenizde yer alan içeriklerin taranarak gösterebilmesi için arama motorunun öncelikle sitenizin varlığından haberdar olması gerekir. Buna yardımcı olacak en sağlam yollarından biri sitenizi arama motorlarına manuel eklemektir. Bu işlem zorunlu olmamakla birlikte arama motorlarının sitenizi tanımasını ve dizinlere eklemesini hızlandırıcı, emin bir yoldur. Sitenizi Google Arama Motoruna Ekleyin Google  arama motoruna site eklemek çok basit. Yapmanız gereken sadece aşağıdaki adrese girirek  “url ve yorumlar”  alanlarını doldurarak kaydet butonuna basmak. Burada dikkat etmeniz gereken husus siteniz  http ,  https ,  www  ve  www  olmadan açılıyorsa, her biri için ayrı ayrı si