Skip to main content

Mineral Nedir? Nerede Bulunur ve Ne İşe Yarar?

 Mineral Nedir? Nerede Bulunur ve Ne İşe Yarar?

Vücudumuz fonksiyonlarını yerine getirmek için tıpkı vitaminler şeklinde minerallere de ihtiyaç duyar. Vitamin ve minerallerin eksikliği halsizlik hissine yol açabilir. Ancak eksiklik uzun sürdüğünde ve yoğun olduğunda pek oldukça sağlık sorununa yol açabilir. Bu makalede, vücudumuzun gereksinim duyduğu temel mineraller, bunların işlevleri ve kaynakları kısaca özetlenmiştir.


Kalsiyum



Kalsiyumun kemiklerin ve dişlerin sağlığı için oldukca önemli olduğu söylenir, doğrudur da fakat kalsiyum ancak bu işe yaramaz. Kalsiyum, sinir iletimine destek verir. Kasların kasılması ve gevşemesinde önemli bir rol üstlenir. Bu faydaların yanı sıra kalsiyum vücutta fazla yağ birikimini önler. Bu yüzden, şayet kilo vermeye çalışıyorsanız, kalsiyum alımınıza dikkat etmeli ve vücudunuzun kalsiyum ihtiyacını karşıladığınızdan emin olmalısınız. Yoğurt, soya peyniri, somon balığı, badem ve brokoli kalsiyum bakımından zengin gıda maddeleridir.


Magnezyum



Magnezyum, vücudumuz için son aşama mühim bir mineraldir.  Aynı zamanda magnezyum yer kabuğunda en fazlaca bulunan sekizinci elementtir. Kalsiyumla beraber çalışır ve kasların kasılmasına destek verir, kan basıncını düzenler, kemik ve dişleri güçlendirir. Magnezyum ek olarak vücudumuzun birçok kimyasal tepki için de gereklidir. Aslında 300’den fazla enzimatik reaksiyona katkı sağlar. Magnezyum, ATP üreten reaksiyonlarda yer alan enzimleri dengeler. ATP, hücrenin enerji birimidir, doğrusu dirimsel derecede önemlidir. Bu nedenle kesintisiz ATP üretimi için vücudun magnezyum ihtiyacının devamlı olarak giderilmesi gerekir. Magnezyum bakımından zengin besinler; kaju, ayçiçeği tohumu, fındık, ıspanak ve brokoli şeklinde yeşil yapraklı sebzeleridir.


Manganez

Manganez (Mn), baklagiller, balık, kuruyemiş, çay, su şeklinde besin kaynaklarından kolayca elde edilebilecek temel bir minerallerden biridir. Çeşitli enzimlerin sentezlenmesi ve aktivasyonunda rol oynar. Ayrıca glikoz ve lipidlerin metabolize edilmesinde, proteinlerin, C ve B vitaminlerinin sentezini arttırır. Manganez eksikliği, oksidatif stres (oksidaitf stres, antioksidanlar ve prooksidanlar arasındaki dengenin bozulmasıyla ortaya çıkar hücrede dengesizlik kaynaklı hasar ortaya çıkar.) ve diğer metabolik bozukluklara yol açabilir; fazlalığı ise zehirlenme ve başka bazı sağlık sorunlarına neden olur. Sonuç olarak manganez bakımından zengin besinleri tüketmek iyidir ama aşırı oranda tüketimden de kaçınmak icap eder.


Selenyum



Selenyum, oksidatif stres kararı hücrelere zarar veren dengesiz molekülleri nötralize ederek, etken bir antioksidan rolü kabul eden bir mineraldir. Ayrıca tiroid bezimizin faaliyetlerinin düzenlenmesinde de destek sağlar. Kümes hayvanları, deniz ürünleri, etler zengin selenyum kaynaklarıdır. Bitkisel gıdalarda da selenyum vardır.


Çinko



Çinko, bağışıklık sistemimizi sağlamlaştırır. Yaraların iyileşmesine katkı sağlar. Yeni hücrelerin, proteinlerin ve enzimlerin sentezlenmesine destek sağlar. Çinkonun, birtakım antioksidanlarla beraber tüketildiğinde yaşa bağlı maküler oluşumun ilerlemesini geciktirdiği düşünülmektedir. Çinko için en iyi kaynaklar; kümes hayvanları, kırmızı et, fasulye, fındık, mantar, avokado vb.’dir. Çinko eksiliği vejetaryen beslenmede, çinko bakımından varlıklı sebzelerin iki kat fazla tüketilmesi ile giderilmeye çalışılır.


Krom



Krom, kan şekeri kontrolü için önemlidir, çünkü insülinin aktivitesini arttırır ve düzgüsel kan şekeri seviyesinin korunmasına katkı sağlar. Kepek gevrekleri, balık ve etlerden elde edilebilir.


Demir



Kan testlerimiz hemoglobin seviyelerinde bir düşüş gösterdiğinde tamamımız demir takviyesi alıyoruz. Çünkü hemoglobin, vücudumuzdaki oksijeni taşımaya destek olan proteindir ve oksijen de sağlığımız için son derece önemlidir. Yani demir, oksijenin taşınmasına katkı sağlar. Aynı zamanda kimyasal reaksiyonların bir parçasıdır. Kolajen, hormonlar, nörotransmiterler ve amino asitlerin sentezi için gereklidir. Yeşil yapraklı sebzeler, pancar, kırmızı et, kümes hayvanları ve tahıl ürünleri mükemmel demir kaynaklarıdır.


Bilhassa anne talibi olabilecek yaştaki bayanların hemoglobin seviyelerini korumak için düzenli olarak demir seviyelerini izlemesi önemlidir.


Bakır



Büyükanne ve büyükbabanız bakır mutfak vasıta gereçleri kullanırlardı. Bakır sinilerde pişmiş yemekleri hatırlamasanız da söz edildiğini duymuşsunuzdur. Bu vasıta gereçler aslen oldukça faydalıdır bu sebeple vücudumuza bakır minerali sağlar. Bakırın önemi ise demirin metabolizmasına sağladığı katkıda gizlidir. Artık bakır kap kacaklar yaşamımızda olmadığına göre bakır bakımından varlıklı gıda maddelerini beslenme programımızdan eksik etmemek gerekir. Bakır gereksinimini karşılamak için fındık, kabuklu deniz ürünleri, ciğer, kuru erik ve karabiber tüketebiliriz.


Fosfor



Fosfor, kanda lipid taşıyan fosfolipitler ile DNA’nın ve RNA’nın bir parçasıdır. Fosfor ek olarak kemiklerimizi ve dişlerimizi korumaya destek sağlar ve besin maddelerinin hücrelere giriş çıkışına katkı sağlar. Fosfor, süt ve süt ürünlerinde, et, balık, kümes hayvanları, yumurta, patates, badem vs.’de bol miktarda bulunur.


Florür

Florür, diş sağlığının korunmasında kilit rol oynar ve kuvvetli kemik oluşumunu destek sunar. Düzenli olarak meydana getirilen florür tedavileri, diş boşluklarının oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Bazı deniz balıkları iyi bir florür kaynağıdır. Genel olarak florür, florlanmış su ve diş macunlarından sağlanır. Ancak, çocuklar tarafından alınan florür miktarı mevzusunda dikkatli olunmalıdır zira aşırı miktarda florür genç insanlara zarar verebilir.


İyot



Vücudumuzun metabolizmasını düzenleyen, vücut sıcaklığımızı korumamıza yardımcı olan ve kas fonksiyonunu, üremeyi ve büyümeyi etkileyen tiroid hormonlarını üretmek için vücudumuzun iyoda ihtiyacı vardır. İyot, orkinos ve morina balığı, genel hatlarıyla deniz ürünleri, süt, yoğurt ve peynir gibi bazı gıdalarda doğal olarak bulunur. Eksikliğinden kaçınmak için tuzlar iyot eklendikten sonra üretilir. Ancak yüksek düzeyde iyot tüketmek de “guatr” benzer biçimde sorunlara niçin olabilir.


Molibden



Hücrelerimizde yapıt miktarda bulunan molibden de birkaç enzimin işlevi için yaşamsal önem taşır. Eksikliği nadiren görülür. Baklagiller, tahıllar, fındık ve süt ürünlerinden kolaylıkla elde edilebilir.


Klor

Klorür vücudumuzdaki sıvıları dengeler ve sindirime yardımcı olur. Sofra tuzu, soya sosu ve öteki işlenmiş gıda maddelerinde bulunur.


Potasyum



Potasyum, kas kasılmaları, vücut sıvılarının bakımı, düzenli kalp atışı ve sinir iletimi için lüzumlu olan mühim bir mineraldir. Düzenli olarak et, süt, muz, portakal, greyfurt, barbunya ve soya fasulyesi tüketilmesi potasyum seviyesini korumanıza yardımcı olabilir.


Sonuç

Mineraller, yukarıda detayları belirtilmiş olan mühim vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesinde çok büyük bir öneme sahiptirler. Onlar, eksikliği niteliğinde önemi fark edilen sessiz işçilere benzerler. Üstelik yetersizlikle aşırı tüketim arasında ince bir çizgi vardır. Eksiklik de fazlalık benzer biçimde vücuttaki bazı fonksiyonların aksamasına yol açabilir.




Kaynaklar:

National Institutes Of Health (NIH) (Link 1)

National Institutes Of Health (NIH) (Link 2)

Harvard University

Comments

Popular posts from this blog

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği , ( Rusça :    Союз Советских Социалистических Республик   ( yardım · bilgi ) , Soyuz Sovetskikh Sotsialisticheskikh Respublik ,  /sɐˈjʊs sɐˈvʲeʦkʲɪx səʦɪəlʲɪˈstʲiʨɪskʲɪx rʲɪsˈpʊblʲɪk/ ; kısaca СССР, SSSR )  Sovyetler Birliği  ya da  SSCB  olarak da bilinir,  Rusya İmparatorluğu 'nın  1917 'deki Büyük  Ekim Devrimi 'yle yıkılmasından sonra aynı topraklar üzerinde kurulan ve  1991 'e değin varlığını koruyan devlet.  Avrupa 'nın doğu kesimiyle,  Asya 'nın kuzey kesimi boyunca yayılan SSCB, son yıllarında 22.403.000 km²'lik  yüzölçümüyle  dünyanın en büyük ülkesiydi.  Nüfus  bakımından da 293.047.571 ( Haziran   1991 ) kişiyle 3. sırada yer alıyordu. Aynı zamanda dünyanın başlıca siyasî ve askerî güçlerinden biri olan Sovyetler Birliği, batısında  Norveç ,  Finlandiya ,  Baltık Denizi , Polonya ,  Çekoslovakya ,  Macaristan ...

Лжедмитрий I

Лжедми́трий I , официально именовавший себя царевич (затем царь) Дмитрий Иванович [1] [2] , в сношениях с иностранными государствами — Император Димитрий ( лат.   Demetreus Imperator ) (ум.  17 мая   1606 ) —  царь   России  с  1 июня   1605  по  17 (27) мая   1606 , по устоявшемуся в историографии мнению —  самозванец , выдававший себя за чудом спасшегося младшего сына  Ивана IV Грозного  — царевича Дмитрия . Первый из трех самозванцев, именовавших себя сыном  Ивана Грозного , притязавших на российский престол (см. также  Лжедмитрий II  и  Лжедмитрий III ). Гибель царевича Дмитрия Основная статья:  Дмитрий Углицкий (царевич) Царевич Дмитрий погиб при не выясненных до настоящего времени обстоятельствах — от ножевой раны в горло. [3]   Его мать  обвинила в убийстве Дмитрия пребывавших в Угличе «людей Бориса»  Данилу Битя...

The Best Foods to Eat For Exercise to Burn More Fat, Say Dietitians

 The Best Foods to Eat For Exercise to Burn More Fat, Say Dietitians Practice is a basic piece of keeping a solid way of life. It assists us with looking phenomenal, yet it besides assists us with feeling far improved, including managing advancing torment, remaining mindful of better equilibrium, and further making rest. While working out, it's in this way basic to complete the right rewards and eat the right food groupings when to guarantee we are getting the appropriate advantages from the movement. Regardless, we may not exactly in all cases know the very thing to eat or drink to keep a fair activity/diet balance. Then again, we could address for what reason we're not getting in shape like we should, if it appears as though we're doing the right normal practice. This deduces that your digestion could get a slight lift with more calories consumed when you get protein together with every celebration, particularly after a genuine movement that joins weight obstruction works...