Skip to main content

Matcha Çayı Nedir? Yeşil Çay ve Matcha Çayı Arasında Ne Fark Vardır?

 Matcha Çayı Nedir? Yeşil Çay ve Matcha Çayı Arasında Ne Fark Vardır?

Yeşil çay ve matcha çayı aslına bakarsak aynı bitkinin (Camellia Sinensis) ürünleridir. Ancak bitkinin yetiştirilişi, çayın üretim dönemi ve sunum farklılıkları bu ikisinin içeriğine ve lezzetine yansır.





Bu makalede yeşil çay ile matcha çayının özellikleri ve farkları kısaca özetlenmiştir:


Doku, Lezzet ve İçerikleri Neden Farklıdır?

Yeşil çayın gelişme dönemi daha uzundur ve yaprakları güneşe daha çok maruz bırakılır. Matcha çayı ise gölgede daha korunaklı bir şekilde yetiştirilir. Bu korunaklı yetiştirme koşulu matcha çayı yapraklarının amino asit seviyelerinin ve klorofil miktarının artmasını sağlar.


Demlendiklerinde, matcha çayı yeşil çaydan daha baskın bir lezzet sunar. Ağızda hoş bir tat bırakır. (Bu lezzete umami denir. Umamiyi daha iyi anlamak için “Beşinci Lezzet Umami” başlıklı makalemizi burayı tıklayarak okuyabilirsiniz.)


Yeşil çay genellikle poşet çay gibi, matcha çayı ise toz halinde piyasaya sürülür.




Yeşil Çayın Faydaları

Yeşil çay, anti-enflamatuar, anti-diyabetik ve anti-bakteriyel özellikler ihtiva eder. Bu özellikler, hipokolesterolemik elementlerle beraber vücudun muhtelif organlarını destekler.


Sindirimi kolaylaştırır, metabolik hızı artırır.

İçeriğindeki l-tiamin ve kafein beyin fonksiyonlarını kuvvetlendirir.

Antioksidanlar pek oldukca hastalığın riskini azaltır.

Mutajenik (genetik mutasyona yol açan) etkilere sahiptir. Konu hakkındaki pek oldukça çalışma yapılmıştır ve yapılmaya devam etmektedir. Kanser araştırmalarında mutajenik etken maddeler üstünde durulmaktır. Çünkü mutajenler, organizmaların genetik materyalinde değişikliklere neden olur ve yeşil çaydaki anti-mutajenik bileşikler yeşil çayı kıymetli bir doğal kaynak yapar.

Yeşil çaydaki kateşin maddesi, naturel bir antioksidandır. Hücre hasarını önler. Aynı zamanda hücre dönüşümünü artırarak, ölmekte olan cilt hücrelerini tekrar etkinleştirmeye yardımcı olarak kırışıklıkları azaltır.

Yeşil çayın bilişsel işlevleri de iyileştirdiği, yaşlanma ile ilişkilendirilen eklem ağrılarına içeriğindeki poli-fenol maddesinin iyi geldiği bilinmektedir.

Ağızdaki bakterileri azaltarak diş ve diş eti sağlığına da katkı sağlar.

Matcha Çayının Faydaları

Matcha da tıpkı yeşil çay benzer biçimde kamelya sinensis olarak malum bitkinin bir ürünüdür. Yeşil çayın yukarıda sayılan faydalarının tüm bunlar matcha çayı için de geçerli olup, matcha çayı oldukça daha konsantre olduğundan oldukca daha etkilidir.




Matcha çayı, yeşil çaydan 10 kat daha besleyicidir.

Matcha çayı, yeşil çaydan 137 kat daha çok antioksidan içerir.

Matcha çayı geleneksel taş değirmende öğütülerek hazırlandığından yaprağın tamamı kullanılır. Yapay renk ve aromalar içermez. Bu özellikleri sebebi ile yeşil çay şeklinde demlenerek tüketilebileceği benzer biçimde çeşitli içecek ve yemeklere ilave edildikten sonra de tüketilebilir.

Comments

Popular posts from this blog

HackME v8 Free Dowland

 

Coin Farm Crystal Generator 2023

 

İnternet sitemizi blogumuzu arama motorlarına nasıl ekleyebiliriz?

Bu makalede arama motorlarında işletmenizi görünür yapmanın yolları ve sitenizi arama motorlarına kaydetme konusuna değineceğiz. Şimdi  Google ,  Bing ,  Yahoo ,  Yandex  gibi arama motorlarına sitenizi nasıl ekleyebileceğinize değineceğim. Sitenizi Arama Motorlarına Ekleyin Arama motoru , üzerinde yapılan aramalarda sitenizde yer alan içeriklerin taranarak gösterebilmesi için arama motorunun öncelikle sitenizin varlığından haberdar olması gerekir. Buna yardımcı olacak en sağlam yollarından biri sitenizi arama motorlarına manuel eklemektir. Bu işlem zorunlu olmamakla birlikte arama motorlarının sitenizi tanımasını ve dizinlere eklemesini hızlandırıcı, emin bir yoldur. Sitenizi Google Arama Motoruna Ekleyin Google  arama motoruna site eklemek çok basit. Yapmanız gereken sadece aşağıdaki adrese girirek  “url ve yorumlar”  alanlarını doldurarak kaydet butonuna basmak. Burada dikkat etmeniz gereken husus siteniz  http ,  https ,  www  ve  www  olmadan açılıyorsa, her biri için ayrı ayrı si